

KALPRIM
Cena regularna:
towar niedostępny





Opis
KALPRIM®, wyprodukowany według receptury INTERMAG, jest źródłem potasu dla roślin. Nawóz przeznaczony jest do dokarmiania dolistnego – efektywnie uzupełnia nawożenie doglebowe.
Jest szczególnie polecany w okresach zwiększonego zapotrzebowania roślin na potas, a także w warunkach deficytu wody w glebie.
- ŹRÓDŁO ZAOPATRZENIA ROŚLIN W POTAS
- REGULACJA GOSPODARKI WODNEJ I HORMONALNEJ ROŚLIN
- ZWIĘKSZENIE PLONOWANIA
Zawartość składników pokarmowych:
3,0% (45 g/l) azotu całkowitego (N)
2,9% (43 g/l) azotu mocznikowego (NH2)
27,0% (400 g/l) tlenku potasu (K2O) rozpuszczalnego w wodzie
Składniki: Kwas cytrynowy1 (CAS: 5949-29-1), węglan potasu1 (CAS: 584-08-7), woda1 (CAS: 7732-18-5), mocznik1 (CAS: 57-13-6), wodorotlenek potasu1 (CAS: 1310-58-3). Gdzie: 1Pierwotne surowce i mieszaniny.
Ten nawóz zawiera mocznik, który może uwalniać amoniak i wpływać na jakość powietrza.
W zależności od miejscowych warunków należy wprowadzić odpowiednie środki zaradcze.
Instrukcje dotyczące stosowania:
KALPRIM® stosować nalistnie w postaci roztworu wodnego. Może być stosowany łącznie z innymi preparatami po sprawdzeniu możliwości mieszania. Terminy stosowania, stężenie roztworu i ilość cieczy użytkowej dostosować do wymagań poszczególnych gatunków roślin, fazy rozwojowej, kondycji roślin, warunków uprawowych oraz techniki oprysku. W trakcie zabiegów unikać dużego nasłonecznienia, wysokiej temperatury oraz wiatru powodującego znoszenie kropel.
Produkt przeznaczony dla użytkowników profesjonalnych.
Przygotowanie cieczy roboczej: Do zbiornika wlać ½–2/3 potrzebnej ilości wody, dodać KALPRIM® przy włączonym mieszadle. Podobnie wprowadzać inne dopuszczone i zalecane składniki roztworu, zgodnie z ich instrukcjami stosowania. Zbiornik uzupełnić wodą. Ciecz zużyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Jednorazowa dawka nawozu: 3–6 l/ha.
Terminy stosowania dla wybranych gatunków (♦ optymalne, ◇ opcjonalne):
Pszenica i inne zboża: ♦ Jesień (zboża ozime): faza 3.-6. liścia, ◇ Wiosna (zboża ozime): po ruszeniu wegetacji; (zboża jare): rozwój liści - krzewienie, ♦ wzrost źdźbła, ♦ faza liścia flagowego / początek kłoszenia, ◇ koniec kwitnienia - do początku dojrzałości mlecznej.
Rzepak: ♦ rozwój rozety liściowej - do początku wzrostu pędu głównego, ◇ formowanie pąków kwiatowych - do początku kwitnienia,
♦ od początku opadania płatków kwiatowych - do początku rozwoju łuszczyn.
Kukurydza: ♦ faza 7-8. liścia,♦ wzrost źdźbła - do początku rozwoju wiechy, ◇ rozwój wiechy i kolby.
Drzewa pestkowe: ♦ rozwój pąków kwiatowych, ♦ rozwój zawiązków owoców, ♦ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości, ♦ początek dojrzewania owoców, ♦ po zbiorach owoców: 1-2 zabiegi co 10-14 dni, ◇ przed początkiem przebarwienia się liści.
Krzewy owocowe: ◇ rozwój liści i pędów, ♦ początek rozwoju owoców, ♦ wzrost owoców - do początku dojrzewania: 1-3 zabiegi co 5-7 dni, ◇ po zbiorze owoców.
Truskawka: ♦ początek rozwoju liści i koron, ◇ początek rozwoju kwiatostanów, ♦ początek rozwoju pierwszych owoców*,
♦ początek dojrzewania pierwszych owoców*, (*w przypadku odmian powtarzających owocowanie: 2-3 zabiegi co 14-21 dni),
Warzywa psiankowate: ◇ rozwój liści, ◇ rozwój pierwszych pąków kwiatowych, ♦ rozwój owoców: 2-3 zabiegi co 7-21 dni.
Warzywa dyniowate: ◇ początek rozwoju liści i pędów, ♦ początek rozwoju pąków kwiatowych, ♦ rozwój owoców: 1-2 zabiegi co 7-21 dni.
Warzywa kapustne: ♦ wzrost liści, ♦ początek rozwoju części przeznaczonych do zbioru, ♦ wzrost części przeznaczonych do zbioru: 1-3 zabiegi co 7-28 dni.
Warzywa korzeniowe: ♦ początek rozwoju korzenia spichrzowego, ♦ rozwój korzenia spichrzowego: 1-3 zabiegi co 14-28 dni.