

OPTYCAL
Cena regularna:
towar niedostępny





Opis
Przeznaczenie:
OPTYCAL® przeznaczony jest do stosowania w okresie poprzedzającym i w początkowym okresie tworzenia części roślin przeznaczonych do zbioru (np.: owoce, organy spichrzowe).
OPTYCAL® dostarcza łatwo przyswajalny wapń w formie bezazotanowej i bezchlorkowej, a także mikroelementy schelatowane przez EDTA.
- INTENSYFIKACJA POBIERANIA WAPNIA Z GLEBY I TRANSPORTU W ROŚLINIE
- DOSTARCZANIE WAPNIA W FORMIE BEZAZOTANOWEJ I BEZCHLORKOWEJ
- POPRAWA JAKOŚCI I WŁAŚCIWOŚCI PRZECHOWALNICZYCH OWOCÓW
Zawartość składników pokarmowych:
35% tlenku wapnia (CaO) rozpuszczalnego w wodzie
0,10% boru (B) w postaci kwasu
0,050% miedzi (Cu) schelatowanej przez EDTA
0,15% żelaza (Fe) schelatowanego przez EDTA
0,07% manganu (Mn) schelatowanego przez EDTA
0,002% molibdenu (Mo) w postaci soli amonowej
0,200% cynku (Zn) schelatowanego przez EDTA
Mikroskładniki pokarmowe są całkowicie rozpuszczalne w wodzie.
Frakcja schelatowana stabilna w zakresie pH 3-7.
Produkt zawiera: 1,5% azotu całkowitego (N).
Składniki: Mrówczan wapnia1 (CAS: 544-17-2), hydrolizaty białkowe roślinne1 (WE: 100209-45-8), kwas cytrynowy1 (CAS: 5949-29-1). Gdzie: 1pierwotne mieszaniny i substancje.
Granulometria: proszek, 90% produktu przechodzi przez sito o rozmiarze oczek 1 mm.
Instrukcje dotyczące stosowania:
ZABIEGI DOLISTNE:
OPTYCAL® stosować nalistnie w postaci roztworu wodnego. Może być stosowany łącznie z innymi preparatami po sprawdzeniu możliwości mieszania. W trakcie zabiegów unikać dużego nasłonecznienia, wysokiej temperatury oraz wiatru powodującego znoszenie kropel. Stosować wyłącznie w uzasadnionej potrzebie. Nie przekraczać dawki.
Przygotowanie roztworu: Do zbiornika wlać ½–2/3 potrzebnej ilości wody, dodać OPTYCAL przy włączonym mieszadle.
Podobnie wprowadzać inne dopuszczone i zalecane składniki roztworu, zgodnie z ich instrukcjami stosowania.
Zbiornik uzupełnić wodą. Ciecz zużyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Jednorazowa dawka nawozu: 1–1,5 kg/ha
Terminy stosowania dla wybranych gatunków (◆ optymalne, ◇ opcjonalne):
Burak cukrowy: ◇ początek rozwoju liści, ◆ początek zakrywania międzyrzędzi, ◆ początek rozwoju korzenia spichrzowego.
Drzewa ziarnkowe: ◆ początek kwitnienia, ◆ koniec kwitnienia, ◇ początek rozwoju owoców, ◇ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości.
Drzewa pestkowe: ◆ początek kwitnienia, ◆ koniec kwitnienia/początek rozwoju liści, ◆ owoc osiąga 30-50% typowej wielkości.
Winorośl: ◆ rozwój kwiatostanów, ◆ koniec kwitnienia, ◇ rozwój owoców - do fazy jagód wielkości grochu.
Krzewy owocowe: ◇ rozwój liści i pędów, ◆ początek rozwoju kwiatostanów, ◇ początek rozwoju owoców.
Truskawka: ◇ początek rozwoju kwiatostanów, ◆ początek kwitnienia, ◇ początek rozwoju pierwszych owoców.
Warzywa psiankowate: ◇ po przyjęciu się rozsady, ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych, ◆ początek kwitnienia,
◆ początek rozwoju owoców, ◇ dojrzewanie owoców / po kolejnych zbiorach.
Warzywa dyniowate: ◇ rozwinięty 3.-6 liść, ◆ intensywny wzrost roślin, ◇ początek kwitnienia,
Warzywa kapustne: ◆ rozwój liści, ◆ od początku rozwoju części przeznaczonych do zbioru 1-2 zabiegi co 7-28 dni.
Warzywa korzeniowe: ◆ początek rozwoju korzenia spichrzowego, ◇ rozwój korzenia spichrzowego.
Warzywa strączkowe: ◆ początek wzrostu pędów, ◇ początek rozwoju pąków kwiatowych.