PRORADIX 60 g
towar niedostępny
Opis
PRORADIX to mikrobiologiczny środek ochrony roślin polecany jest do zaprawiania sadzeniaków ziemniaka przeciwko rizoktoniozie oraz do ochrony truskawki, wielu gatunków warzyw i roślin ozdobnych przed niektórymi chorobami pochodzenia odglebowego.
Biofungicyd zawiera bakterie z rodzaju Pseudomonas, które ograniczają rozwój grzyba Rhizoctonia solani (sprawcy rizoktoniozy ziemniaka).
PRORADIX wykazuje także właściwości biostymulujące:
- wyrównuje wschody,
- zwiększa odporność roślin na suszę i inne stresy abiotyczne,
- poprawia ilość i jakość plonów (wyrównuje wielkość bulw, ogranicza występowanie defektów zewnętrznych).
PRORADIX może być stosowany w uprawach konwencjonalnych i ekologicznych.
Preparat nie zostawia szkodliwych pozostałości w bulwach ziemniaków.
PRORADIX może być stosowany w uprawach konwencjonalnych i ekologicznych.
Preparat nie zostawia szkodliwych pozostałości w bulwach ziemniaków.
SKŁADNIK AKTYWNY |
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI AKTYWNEJ |
Pseudomonas sp. szczep DSMZ 13134 |
6,6 x 1010 jtk/g |
STOSOWANIE:
ZAPRAWIANIE SADZENIAKÓW:
• w czasie sadzenia bulw (przy użyciu zaprawiarek montowanych na sadzarkach)
– maksymalna, zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania 60 g/1 ha
• przed sadzeniem bulw (na stołach rolkowych przy użyciu opryskiwaczy ULV)
– maksymalna, zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania 2 g/100 kg bulw.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.
Maksymalna norma sadzenia bulw: 3 t/ha.
PRORADIX W UPRAWACH OGRODNICZYCH
Zakres rejestracji Proradix:
UPRAWA |
CHOROBA |
truskawka w uprawie szklarniowej |
rizoktonioza |
burak ćwikłowy z przeznaczeniem na korzeń, rzodkiew, chrzan pospolity w uprawie szklarniowej |
fuzarioza, rizoktonioza |
pomidor, bakłażan, papryka w uprawie szklarniowej |
fuzarioza, rizoktonioza |
ogórek, cukinia, dynia zwyczajna, dynia olbrzymia, dynia makaronowa, dynia piżmowa w uprawie szklarniowej |
fuzarioza, rizoktonioza |
sałata głowiasta, sałata liściowa, cykoria korzeniowa, cykoria sałatowa, rukola, endywia, roszponka warzywna, gorczyca uprawiana na młode liście, portulaka warzywna, burak ćwikłowy z przeznaczeniem na botwinę, burak liściowy, (w tym uprawiany na młode liście), szpinak w uprawie szklarniowej |
rizoktonioza |
kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta brukselska, kalafior, brokuł, kalarepa, brukiew, rzepa, jarmuż, gorczyca w uprawie szklarniowej |
fuzarioza, rizoktonioza |
pietruszka uprawiana na nać, szczypiorek, czosnek pospolity, szalotka, rzeżucha ogrodowa, koper włoski, koper ogrodowy, seler listkowy, szczaw w uprawie szklarniowej |
fuzarioza, rizoktonioza |
rośliny ozdobne doniczkowe w uprawie szklarniowej |
rizoktonioza |
rośliny ozdobne uprawiane na kwiat cięty w uprawie szklarniowej |
rizoktonioza |
Przed zastosowaniem należy zapoznać się z treścią etykiety i stosować się do podanych w niej zapisów. |
Sposób aplikacji Proradix:
NAWADNIANIE KROPELKOWE
• maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 125 g/ha
• dawka wody: 10.000–20.000 l/ha
• łączna liczba aplikacji: maksymalnie 3 w cyklu produkcji
• pierwsza aplikacja: zaraz po sadzeniu roślin, kolejne, co 15–30 dni
ZRASZANIE
• maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 125 g/ha
• dawka wody: 2.000–20.000 l/ha
• łączna liczba aplikacji: maksymalnie 3 w cyklu produkcji
• pierwsza aplikacja: zaraz po sadzeniu roślin, kolejne, co 15–30 dni
ZAMACZANIE KORZENI
• maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 125 g/ha
• łączna liczba aplikacji: maksymalnie 3 w cyklu produkcji
• pierwsza aplikacja: bezpośrednio przed sadzeniem roślin, kolejne, co 15–30 dni poprzez nawadnianie kropelkowe lub zraszanie
Przygotowanie cieczy roboczej
1. Opakowanie Proradix doprowadzić do temp. pokojowej przed przygotowaniem roztworu.
2. Otworzyć torebkę i wsypać około połowy zawartości do naczynia z 1-2 l wody o temp. od 15°C do 25°C.
3. Mieszać przez ok. 2 min., aż do rozpuszczenia preparatu i dosypać resztę opakowania.
4. Kontynuować mieszanie do całkowitego rozpuszczenia preparatu w wodzie.
5. Roztwór zostawić na 6-12 h i mieszać regularnie w celu przyspieszenia namnażania się bakterii.
6. Zalecane jest zużycie całego opakowania Proradix.
PRORADIX przechowywać
- w temperaturze -20°C – trwałość 12 miesięcy
- w temperaturze od -20 °C do 4°C – trwałość 6 miesięcy
- w temperaturze od 4°C do 25°C można przechowywać do 3 miesięcy bez utraty właściwości produktu
Więcej informacji na temat PRORADIX znajdziesz na STRONIE PRODUCENTA