OPTYSIL® LONGLIFE jest przeznaczony do stosowania dolistnego w okresie tworzenia i rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (np.: owoce, organy spichrzowe). Jest źródłem wysoko przyswajalnego krzemu i wapnia w formie bezazotanowej
i bezchlorkowej. Znacząco wpływa na zaopatrzenie w wapń organów najbardziej narażonych na niedobór tego składnika.
Krzem zawarty w nawozie znacząco wpływa na poprawę parametrów jakościowych plonu.
- POPRAWIA PARAMETRY JAKOŚCIOWE I PRZECHOWALNICZE PLONU
- DOSTARCZA WAPŃ W FORMIE BEZAZOTANOWEJ I BEZCHLORKOWEJ
- POPRAWIA KONDYCJĘ ROŚLIN
Zawartość składników pokarmowych:
22,0% tlenku wapnia (CaO) rozpuszczalnego w wodzie
1,200% miedzi (Cu) schelatowanej przez EDTA
1,20% manganu (Mn) schelatowanego przez EDTA
1,700% cynku (Zn) schelatowanego przez EDTA
Mikroskładniki pokarmowe są całkowicie rozpuszczalne w wodzie.
Frakcja schelatowana stabilna w zakresie pH 3-10.
Produkt zawiera: 1,9% azotu całkowitego (N).
Informacje dodatkowe:
Produkt zawiera 10,5% dwutlenku krzemu (SiO2).
Granulometria: proszek, 90% produktu przechodzi przez sito o rozmiarze oczek 1 mm.
Składniki: Mrówczan wapnia1 (CAS: 544-17-2), dwutlenek krzemu1 (CAS: 7631-86-9), sól cynkowo disodowa EDTA1 (CAS: 14025-21-9), sól manganowo disodowa EDTA1 (CAS: 15375-84-5), sól miedziowo disodowa EDTA1 (CAS: 14025-15-1). Gdzie: 1pierwotne mieszaniny i substancje.
Instrukcje dotyczące stosowania:
ZABIEGI DOLISTNE: OPTYSIL® LONGLIFE stosować nalistnie w postaci roztworu wodnego. Może być stosowany łącznie z innymi preparatami po sprawdzeniu możliwości mieszania. W trakcie zabiegów unikać dużego nasłonecznienia, wysokiej temperatury oraz wiatru powodującego znoszenie kropel. Stosować wyłącznie w uzasadnionej potrzebie. Nie przekraczać dawki.
Produkt przeznaczony dla użytkowników profesjonalnych.
Przygotowanie roztworu: Do zbiornika wlać ½–2/3 potrzebnej ilości wody, dodać OPTYSIL® LONGLIFE przy włączonym mieszadle. Podobnie wprowadzać inne dopuszczone i zalecane składniki roztworu, zgodnie z ich instrukcjami stosowania.
Zbiornik uzupełnić wodą. Ciecz zużyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Jednorazowa dawka nawozu: 1–1,5 kg/ha
Terminy stosowania dla wybranych gatunków (◆ optymalne, ◇ opcjonalne):
Drzewa ziarnkowe: ◇ różowy/biały pąk, ◇ koniec kwitnienia, ◆ początek rozwoju owoców, ◆ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości, ◇ owoc osiąga 60–80% typowej wielkości, ◆ początek dojrzewania owoców: 1–2 zabiegi co 7–14 dni.
Drzewa pestkowe: ◇ rozwój pąków kwiatowych, ◆ rozwój zawiązków owoców, ◆ wzrost owoców: 1–2 zabiegi co 14–21 dni,
◆ początek dojrzewania owoców.
Winorośl: ◆ początek rozwoju liści i nowych pędów, ◇ rozwój kwiatostanów, ◆ rozwój owoców – do fazy jagód wielkości grochu,
◆ jagody zaczynają stykać się ze sobą, ◆ początek dojrzewania owoców.
Krzewy owocowe: ◇ rozwój liści i pędów, ◇ początek rozwoju kwiatostanów, ◆ początek rozwoju owoców,
◆ po kolejnych zbiorach / wzrost owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni.
Truskawka: ◇ początek rozwoju liści i koron, ◆ początek rozwoju kwiatostanów, ◇ początek kwitnienia,
◆ początek rozwoju pierwszych owoców,
◆ bezpośrednio po pierwszym zbiorze (w przypadku odmian powtarzających owocowanie: 2 – 3 zabiegi co 14 – 21 dni).
Warzywa psiankowate: ◇ intensywny wzrost roślin, ◇ początek kwitnienia, ◆ początek rozwoju owoców: 1–2 zabiegi co 7–21 dni, ◆ dojrzewanie owoców/ po kolejnych zbiorach: 1–2 zabiegi co 7–21 dni.
Warzywa dyniowate: ◇ rozwinięty 3.–6. liść, ◆ początek kwitnienia, ◆ po pierwszym zbiorze / początek rozwoju owoców,
◇ po kolejnych zbiorach / wzrost owoców: zabiegi co 5–21 dni.
Warzywa cebulowe: ◇ początek formowania się części przeznaczonej do zbioru, ◇ część przeznaczona do zbioru osiąga 30–50% typowej wielkości, ◆ część przeznaczona do zbioru osiąga 60–80% typowej wielkości.
Warzywa kapustne: ◇ po przyjęciu się rozsady, ◆ wzrost liści, ◆ początek rozwoju części przeznaczonej do zbioru,
◇ część przeznaczona do zbioru osiąga ok. połowę typowej wielkości.
Warzywa korzeniowe: ◇ początek rozwoju liści, ◆ początek rozwoju korzenia spichrzowego,
◆ rozwój korzenia spichrzowego: 1 – 3 zabiegi co 14 – 21 dni.
Warzywa strączkowe: ◇ początek wzrostu pędów, ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych, ◆ początek rozwoju strąków i nasion.