INSOL Wap Nawóz wapniowy bezazotowy
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
INSOL Wap jest skoncentrowanym nawozem wapniowo-mikroelementowym przeznaczonym do dolistnego nawożenia roślin sadowniczych. INSOL Wap nie zawiera azotu. Wszystkie mikroelementy występują w formie chelatów EDTA. Zawarte w nawozie sole kwasu mrówkowego mają działanie zapobiegające rozwojowi chorób grzybowych szczególnie gorzkiej plamistości podskórnej w okresie przechowywania. Nawóz jest całkowicie rozpuszczalny w wodzie, nie tworzy osadów i nie zatyka końcówek opryskiwaczy.
Stosowanie koncentratu nawozowego INSOL Wap ogranicza rozwój chorób grzybowych w wyniku zwiększenia zawartości wapnia i działania soli kwasu mrówkowego.
ZALETY KONCENTRATÓW NAWOZOWYCH INSOL:
- zwiększają pobieranie składników pokarmowych z gleby,
- proporcje składników dostosowane do wymagań roślin w okresie ich intensywnego wzrostu,
- wytwarzane z czystych surowców nie zawierają toksycznych zanieczyszczeń,
- mikroelementy są skompleksowane, co zapewnia najszybsze pobieranie,
- nie korodują części roboczych opryskiwaczy,
- mogą być stosowane łącznie z roztworem mocznika,
- skutecznie likwidują niedobory składników pokarmowych,
- przyczyniają się do znacznej poprawy jakości i wielkości plonu.
SKŁAD I STOSOWANIE:
Skład chemiczny w % masowych | Roślina | Termin stosowania | Dawki nawozu i stężenia | |
---|---|---|---|---|
Wapń [CaO]
Bor [B]
Miedź [Cu]
Mangan [Mn]
Cynk [Zn]
|
14,0
0,05
0,01
0,10
0,05
|
jabłonie |
2-4 zabiegów, ostatni na 7 dni przed zbiorem |
6-8 l/ha 1-1,5 % |
śliwy, czereśnie i wiśnie |
2 zabiegi - 2 tygodnie i 2-3 dni przed zbiorem |
5 l/ha 0,5-1 % | ||
pomidory i papryka | 2-3 zabiegi w trakcie wiązania owoców |
|||
- pod osłonami | stężenie: 1,5 % | |||
- w gruncie | stężenie: 2,0 % | |||
kapustne |
2-3 zabiegi w okresie wzrostu owoców |
5 l/ha | ||
truskawki, maliny, porzeczki i agrest |
co 7-10 dni | stężenie: do 1 % |